torsdag 21 oktober 2010

nu e det dags med en bättre blogg.
nu ska jag följa dem här tipsen ;)

1. Är detta intressant för någon annan än mig själv?

Frågan man bör ställa sig varje gång innan man skriver ett inlägg. Speceillt om man vill attrahera fler läsare än sina närmaste vänner.

2. Skriv ofta

Går det för långt mellan inläggen så kommer du märka att antalet besökare sjunker ganska snabbt. Hur ofta man blogga är upp till en själv, men minst ett inlägg/dag är minimum för att ha en någorlunda aktiv blogg. De mest besökta bloggarna på Soclog skriver ca 4-8 inlägg/dag eller mer.

3. Skriv med självförtroende

Låtsats att du redan är en storbloggare. Skriv som om du hade 10 000 läsare. Tänker man att man redan är stor så släpper pressen lite på att skriva superbra inlägg. Man slappnar av och inläggen blir bättre. Risken annars är att "desperat efter besökare" lyser mellan raderna.

4. Be inte om ursäkt

Skriv ett inlägg istället för att be om ursäkt för att det var länge sen du skrev. Samma sak med suddiga bilder och trista inlägg. Ta bättre bilder till nästa inlägg. Och varför postar du trista inlägg?

5. Svara på kommentarer

Även om det bara är en "Coolt!"-kommentar så är den värd att svara på. För dig kanske kommentaren bara var en i mängden men det kanske var det enda den personen kommenterade idag. Skriv tack, svara med en mot-fråga eller besök personens blogg och lämna en kommentar där.

6. Fastna inte i negativa träsket

Hatar du det pissiga vädret så visst, skriv om det. Men när 98% av inläggen handlar om hur skolan/jobbet suger, att vara sjuk suger...Ja, då blir i alla fall inte jag lockad att bevaka bloggen.

7. Stava någorlunda rätt

Ingen kommer hata dig för att du stavar rätt. Använd inte för mycket förkortningar till exempel mkt, dt, lr. Det gör din blogg svårläst. Ju bättre språk, desto mer seriös framtoning får din blogg.

8. Ha alltid med en bild

Bilder gör inlägg mer tilltalande och bloggen snyggare att se på. Plus att du har chans att hamna på storbilden på framsidan. Har du ingen bild/foto som passar så sök på Google Bildsök. Tänk på att man inte kan låna bilder hur som helst (copyright). Oavsett var du lånar bilden ifrån så är det god etikett att länka tillbaks till sajten/inlägget.

9. Blanda långa och korta inlägg

Personligen skulle jag inte orka att läsa en blogg som alltid har milslånga inlägg. Men samtidigt är det inte kul att bara läsa 3-raders inlägg. Variation är bäst. Postar du tio enrads-inlägg på rad så kommer folk att tröttna.

10. Sprid inläggen över dagen

Går man i skolan eller jobbar så kan det vara svårt att posta inlägg när man vill. Men postar du alla inlägg kl.23.50 så kommer du inte få överdrivet många besökare. Det bästa är att sprida ut dem över dagen. Vilka tider? Tänk själv. När sitter folk vid datorn? På morgonen innan skolan, på lunchen, efter skolan/jobbet osv.

fler tips :)
1. Skriv om det du är intresserad av

Välj en inriktning på din blogg och håll dig till det. Skriver du om något du är intresserad av så är det roilgare att skriva och chansen är större att du fortsätter.



2. Vänta inte med att skriva

En del inlägg är tidskänsliga. Har du precis tittat på Melodifestivalen så skriv om det samma kväll. Det gäller speciellt om du skriver om något du läst på t.ex Aftonbladet. Väntar du tre dagar med att publicera så är det redan gamla nyheter.



3. Spara inlägg till senare

Hamnar du i skrivflyt så spara inläggen i en mapp på datorn och publicera dem de kommande dagarna. Postar du alla 22 inlägg på en dag är risken att du har 500 besökare ena dagen och 10 den andra. Detta funkar utmärkt med mer allmäna inlägg eller om du t.ex har 10 inlägg om skor.



4. Besök andra bloggar

Det blir roligare att blogga om man har kontakt med andra bloggare.
Ta dig tid att surfa runt på andra bloggar och kommentera det du tycker är intressant. Alla älskar att få kommentarer och så småningom kanske de besöker din sida. Tigg inte besökare. Kom ihåg att din blogg är så sjukt bra att de besöker den ändå. Självförtroende!



5. Engagera dina besökare

Ha med omröstningar i dina inlägg. Har du t.ex skrivit om din favoritfilm så kan du fråga vilken vilka slags filmer folk gillar. Kom ihåg att ha med ett öppet alternativ som uppmanar till att skriva en kommentar.




6. Svara på kommentarer
Försök svara på alla kommentarer du får.Det kanske är den 10:e kommentaren som består av en smiley för dagen men det kanske är den enda kommentar den personen skrev idag. Får du väldigt korta kommentarer så svara med en fråga. Gärna en som det inte går att svara ja eller nej på.



7. Uppdatera presentation

Ofta skriver man en presentation precis när man startar en blogg och glömmer sedan bort. Gör till vana att uppdatera presentationen lite då och då så känns bloggen mer fräsch. En presentation bör innehålla lite information om dig och vad din blogg handlar om.

nu ska dessa följas :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar